123ArticleOnline Logo
Welcome to 123ArticleOnline.com!
ALL >> Legal >> View Article

Wachten Is Niet Meer Nodig | Boskamp En Willems Advocaten

Profile Picture
By Author: Samantha Dale
Total Articles: 610
Comment this article
Facebook ShareTwitter ShareGoogle+ ShareTwitter Share

WACHTEN IS NIET MEER NODIG

Bij huur of verhuur kun je te maken krijgen met de opzegging van de huurovereenkomst. Ingeval van zogenaamde middenstandsbedrijfsruimte (artikel 290-bedrijfsruimte) is de opzegging aan dwingendrechtelijke bepalingen gebonden. De verhuurder kan de huurovereenkomst tegen het 5e jaar of na verlenging opzeggen tegen het 10e jaar. Verder kan alleen worden opgezegd op basis van in de wet genoemde gronden, bijvoorbeeld dringend eigen gebruik. Als de huurder met deze opzegging niet instemt, dan zal de rechter zich daarover moeten buigen. Wat als een nieuwe eigenaar / opvolgend verhuurder de huurovereenkomst wil opzeggen?

Bij verkoop van bijvoorbeeld een verhuurde winkelruimte loopt de huurovereenkomst gewoon door. Indien er sprake is van een opvolgend eigenaar, dan kan deze nieuwe verhuurder de huurovereenkomst op grond van de wet pas beëindigen op grond van dringend eigen gebruik na een wachttijd van drie jaar.

Tot voor kort was het niet duidelijk of deze wachttijd alleen van toepassing was bij een opzegging op grond van dringend eigen gebruik tegen het einde van de eerste huurtermijn, ...
... of ook bij opzegging tegen het einde van de verlengde termijn. Met het wijzen van het arrest van 24 september 2010 heeft de Hoge Raad hierin meer duidelijkheid gegeven.

In dat geval had de verhuurder als nieuwe eigenaar, de huurovereenkomst opgezegd, omdat een interessante kandidaat (de Bijenkorf) het betreffende bedrijfspand wilde gaan huren. De zittende huurder was het met de beëindiging van de huurovereenkomst niet eens en stelde dat de verhuurder als nieuwe eigenaar eerst de wachttijd van drie jaar moest uitzitten alvorens zij de huurovereenkomst zou kunnen opzeggen.

De Hoge Raad overweegt dat de wachttijd slechts geldt voor opzeggingen die worden gedaan tegen het einde van de eerste huurperiode. Vindt de opzegging plaats tegen het einde van de verlengde huurperiode of later, dan geldt de wachttijd van drie jaar niet! Om die reden was de opzegging dus niet nietig. Daarentegen oordeelde de Hoge Raad wel dat de reden van opzegging niet aangemerkt kan worden als dringend eigen gebruik. De opzegging werd daarom alsnog afgewezen.

Op grond van voornoemde uitspraak hoeft een verhuurder alleen in geval van een opzegging op grond van dringend eigen gebruik tegen het einde van de eerste huurperiode rekening te houden met de wachttijd van drie jaar. Na ommekomst van de eerste 5 jaars periode dus niet meer.

Een opvolgend verhuurder is dus minder snel gebonden aan de wachttijd van drie jaar. Indien de huurder bijvoorbeeld al tien jaar of meer in het pand zit, dan geldt de wachttijd niet meer en kan de nieuwe eigenaar de huurovereenkomst onmiddellijk opzeggen wegens dringend eigen gebruik, uiteraard nog wel met inachtname van de wettelijke opzegtermijn.

Heeft u als koper / verhuurder of huurder te maken met deze materie, dan is het raadzaam dat u zich tijdig laat adviseren, bijvoorbeeld door onze advocaten van de sectie onroerend goed recht.

Indien u meer wilt weten over het huurrecht, kunt u contact opnemen met:

BOSKAMP & WILLEMS ADVOCATEN
-UW SUCCES ONZE UITDAGING-

Mr. Mariëtta Dijkstra
Sectie onroerend goed recht
Dr. Holtroplaan 42 Eindhoven
T: 040-2501414
m.dijkstra@boskampwillems.nl
www.boskampwillems.nl

Een opvolgend verhuurder is dus minder snel gebonden aan de wachttijd van drie jaar. Indien de huurder bijvoorbeeld al tien jaar of meer in het pand zit, dan geldt de wachttijd niet meer en kan de nieuwe eigenaar de huurovereenkomst onmiddellijk opzeggen wegens dringend eigen gebruik, uiteraard nog wel met inachtname van de wettelijke opzegtermijn.http://www.boskampenwillemsblog.nl/07/06/2011/wachten-is-niet-meer-nodig/

Total Views: 206Word Count: 556See All articles From Author

Add Comment

Legal Articles

1. Staying Together: Your Guide To Extending A Uk Dependent Visa
Author: The SmartMove2UK

2. How An Ri Divorce Lawyer Can Help Protect Your Rights And Assets During Separation
Author: Law Office of John R. Grasso

3. Bringing Your Family To The Uk! Let's Talk About The Uk Dependent Visa
Author: The SmartMove2UK

4. Broward County Criminal Lawyers: Your Guide To The Best Defense
Author: Roderman & Johnston

5. Legal Protections For Women In Property Inheritance In The Uae
Author: Dr. Hassan Elhais

6. Why You Should Trademark Your Logo
Author: The Trademark Helpline

7. Why Employers Reject Non-attested Degree Certificates – Avoid These Mistakes!
Author: Talent MEA Center

8. Uk Self-sponsorship: Your Path To Business And Residency
Author: The SmartMove2UK

9. Uk Visa Administrative Review: Your Right To A Second Look At Your Immigration Decision
Author: Conroy Baker

10. Don't Give Up! A Guide To Uk Visa Administrative Review For Indians
Author: The SmartMove2UK

11. The Rise Of Collaborative Research Platforms And Open Science
Author: Intricate Research

12. Why Law Protectors Is The First Choice For Ipr Services In Pune - Law Protectors
Author: Law protectors

13. Why Every Creator Needs Copyright Protection - Law Protectors
Author: Law protectors

14. Your Guide To The Uk Skilled Worker Visa
Author: The SmartMove2UK

15. How Weather Conditions Affect Liability In Car Accidents
Author: magerparuas

Login To Account
Login Email:
Password:
Forgot Password?
New User?
Sign Up Newsletter
Email Address: