123ArticleOnline Logo
Welcome to 123ArticleOnline.com!
ALL >> General >> View Article

Zijn Crowdfunding Donaties Belasting Aftrekbaar Of Niet?

Profile Picture
By Author: Eva Bakker
Total Articles: 30
Comment this article
Facebook ShareTwitter ShareGoogle+ ShareTwitter Share

Er zijn altijd wel momenten dat je tegen een goed doel of andere goede zaak aanloopt, waarvan je denkt: “Hier geef ik nu eens wel aan. Dit vind ik belangrijk!”. Prima, natuurlijk. De ontvanger is er erg blij mee, jij voelt je goed en met een beetje geluk wordt het doel van de actie bereikt. Je schrijft het geld over en dat was dat. Of misschien toch niet? Je hebt kans dat de donaties aftrekbaar of belastingdienst giften aftrekbaar zijn van de belasting.

Crowdfunding is een populaire manier om geld in te zamelen voor persoonlijke doelen, projecten, of goede doelen. Echter, het is cruciaal om de regels omtrent doneeractie belasting te begrijpen. Afhankelijk van hoeveel je inzamelt en de aard van je project, kunnen er fiscale verplichtingen ontstaan. Dit artikel behandelt wat je moet weten over de belastingaspecten van crowdfunding.

Zijn Crowdfunding Donaties Belastbaar?
In Nederland kunnen donateurs de waarde van hun donaties van hun belastbaar inkomen aftrekken. In het VK stelt Gift Aid goede doelen in staat om het basistarief, dat al door de schenker over de donatie is betaald, terug te vorderen. In de ...
... VS staat Charitable Contributions Deduction belastingbetalers toe om contante donaties en eigendommen aan goede doelen af te trekken. In Ierland maakt het Charitable Donation Scheme belastingvermindering mogelijk op in aanmerking komende giften aan goedgekeurde goede doelen.

Belastingaftrek Voor Donaties In Europa
1. Nederland
Hoeveel Belasting Betaal Je Over Donaties?
Indien een donatie niet hoger is dan €2.274,- per donateur, dan hoeft er geen schenkbelasting te worden betaald door de ontvanger van de donaties. Indien het om een gift van een direct familielid gaat, mag er €5.677,- belastingvrij worden geschonken. Je kunt dus gerust €100.000,- inzamelen met crowdfunding, zonder daar schenkbelasting over te betalen, mits de donaties onder de €2.274,- per donateur blijven. Alleen dan is je doneeractie belastingvrij.

Indien er meer wordt gedoneerd per donateur, dan betaal je 30 procent schenkbelasting bij een schenking tot en met €124.726,-. Bij donaties boven dit bedrag betaal je 40 procent schenkbelasting. Dergelijke giften komen bij crowdfundingacties maar zeer zelden voor.

Wanneer Zijn Giften Aftrekbaar?
Als je een eenmalige gift doet aan een goed doel of erkende ANBI instelling (algemeen nut beoogde instelling) wordt deze in box 1 verrekend. Het aftrekken van eenmalige donaties heeft een minimum en een maximum. Giften kunnen worden afgetrokken als de gift minimaal 1% en maximaal 10% van het totale jaarinkomen betreft.

Voor fiscale partners geldt het totale inkomen van de partners bij elkaar opgeteld. Het aftrekbare bedrag van de gift kan vrij worden verdeeld onder partners. Zo kun je de gift aftrekken van het hoogste inkomen. Je kunt dit hier gemakkelijk berekenen.

Periodieke Giften Aftrekbaar
Periodieke giften aan ANBI instellingen (erkende goede doelen) zijn fiscaal aftrekbaar. De belastingdienst noemt het echter alleen een periodieke schenking als je gedurende (minimaal) vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt. Om de periodieke donatie aftrekbaar te maken, moet een akte van schenking worden opgesteld. Voorheen moest dit bij de notaris, maar dat is nu niet meer nodig. Download het voorbeeldcontract van de Belastingdienst of op de website van het goede doel zelf. Periodieke giften leveren in de meeste gevallen een maximale heffingskorting.

Om zeker te weten dat jouw gift aan het goede doel aftrekbaar is, dien je geen tegenprestatie te ontvangen voor de gift. Donaties aan een goede doelen loterij zijn daarom niet aftrekbaar. De belastingdienst hanteert de volgende tabel:

Vanaf Welk Bedrag Zijn Giften Aftrekbaar?
Vanaf welk bedrag giften aftrekbaar zijn, hangt af van je totale jaarinkomen. Er geldt een drempelbedrag van €60,- per jaar, waar je minimaal 1% en maximaal 10% van je totale jaarinkomen moet doneren om je gift af te kunnen trekken.


Zakelijke Donatie Aftrekken
Als het om een zakelijke donatie gaat, kun je de schenking volledig aftrekken van doneeractie belasting. Deze zakelijke donaties, in welke vorm dan ook, moeten een positieve en nuttige bijdrage leveren aan je bedrijf. Doneer je bijvoorbeeld in de vorm van advertentieruimte of sponsoring, dan kun je deze donatie aan het goede doel volledig aftrekken. Deze gift kan ook worden afgetrokken als er in hetzelfde jaar een fiscaal verlies is (het verlies wordt daarna groter).

Zakelijke donaties zonder positieve of nuttige bijdrage
Deze donaties worden een niet-zakelijke gift genoemd. Het is een donatie uit vrijgevigheid (niet-zakelijke motivatie). Voor deze niet-zakelijke donaties gelden andere voorwaarden voor de vennootschapsbelasting (BV) en voor de inkomstenbelastingplichtige ondernemingen (VOF en eenmanszaak).

Giften aftrekbaar VPB (BV bedrijfsvorm)
Voor een bedrijf is het financieel aantrekkelijk om te doneren. Op 1 januari 2012 kwam de niet-aftrekbare drempel van €227,- te vervallen. Alle giften zijn nu aftrekbaar. De totale aftrekbare giften kunnen oplopen tot 50% van de winst, tot €100.000. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Schenkingen als inkomstenbelastingplichtig bedrijf (eenmanszaak of maatschap)
De aftrekposten zijn gebaseerd op je totale inkomen. Het inkomen van je fiscale partner is mede bepalend voor de uiteindelijke goede doelen belastingaftrek.

Voor meer informatie hierover en ook voor informatie voor bedrijven, kijk je even op de website van Whydonate, of je brengt een bezoekje aan de website van de belastingdienst.

2. Oostenrijk
In Oostenrijk kan het publiek donaties tot een waarde van 10% aftrekken van het belastbare inkomen van het voorgaande jaar, maar dit geldt alleen voor giften aan 5% van de goede doelen organisaties. Dit omvat brandweerkorpsen en goede doelen die zich inzetten voor sociale doelen, wetenschap, kunst, cultuur en natuurbehoud. Donaties aan stichtingen zijn ook fiscaal aftrekbaar.

3. België
Belastingvermindering kan over goede doelen donaties worden aangevraagd en hoewel de details kunnen variëren naargelang het niveau van de betaalde inkomstenbelasting, komt belastingvrij doneren doorgaans neer op ongeveer 45% van de waarde van de donatie. Donateurs verstrekken aan de belastingdienst certificaten van goede doelen donaties en ontvangen een terugbetaling van de betaalde belasting. De donatie belasting aftrekbaar is beperkt tot 10% van het belastbare inkomen van het individu. Bedrijfsgiften zijn ook tot 5% van het totale netto-inkomen van het belastbare tijdperk fiscaal aftrekbaar, met een plafond van €500.000.

4. Tsjechië
Het Tsjechische belastingstelsel stelt het publiek in staat om aan alle goede doelen instellingen, die staan geregistreerd voor het algemeen nut, te doneren en stelt deze donaties, tot een totale waarde van 10% van het belastbaar inkomen, vrij van belastbaar inkomen. Goede doelen instellingen verstrekken op verzoek aan donateurs een ‘bevestiging van de donatie’. Momenteel doneert iets meer dan 3% van de belastingbetalers op deze manier. Bedrijven kunnen ook donaties aan geregistreerde goede doelen instellingen vrijstellen tot een totale waarde van 5% van hun belastbaar inkomen.
https://whydonate.com/nl/blog/donatie-belasting-aftrekbaar/

Total Views: 30Word Count: 1047See All articles From Author

Add Comment

General Articles

1. Kokusai Express Moving
Author: Kokusai Express Moving

2. Experience Raised Living At 24k Espada Marunji-kasarsai Road Pune
Author: Armaan

3. Java Travel Guide: Itinerary Breakdown & Insider Tips
Author: Ava Mishra

4. Revolutionizing Agriculture: The Rise Of Drones In Farming
Author: peter main

5. How To Install A Primary Sump Pump
Author: Tom D'Agostino

6. The Basic Job Of Rubber Rollers In Current Industry
Author: Anar rub tech pvt.ltd.

7. Web Research Services
Author: evertechbpo

8. How To Write An Employment Reference Letter
Author: RPLforAustralia

9. Plots For Sale In Ansal Lucknow: Your Gateway To Ideal Real Estate Investments
Author: Abhay infratech

10. How Crypto Payment Gateways Are Connecting Defi With Real-world Transactions
Author: Rick Grimes

11. Mastering Dsa Preparation: Tips For Aspiring Developers
Author: HeyCoach

12. The Unrest Of Fiber Laser Cutting Machines: Precision, Efficiency, And Versatility
Author: Metweld

13. The Need For Consistent Chimney Sweeping And Inspections In Boulder
Author: CLEAN FOR ME (clean4me)

14. The Evolution Of Business Analytics Tools
Author: Sarika

15. Zenless Zone Zero Boost And The Challenge Of The Fps Cap
Author: oliviaharper

Login To Account
Login Email:
Password:
Forgot Password?
New User?
Sign Up Newsletter
Email Address: