123ArticleOnline Logo
Welcome to 123ArticleOnline.com!
ALL >> General >> View Article

Non-profit Versus Not-for-profit: Betekenis En Verschil

Profile Picture
By Author: Eva Bakker
Total Articles: 30
Comment this article
Facebook ShareTwitter ShareGoogle+ ShareTwitter Share

Verschillen en Overeenkomsten Tussen Non-Profit en Not-For-Profit Organisaties
In de wereld van organisaties die zich richten op het algemeen belang, komen we vaak de termen ‘non-profit’ en ‘not-for-profit’ tegen. Hoewel deze termen door elkaar gebruikt kunnen worden, zijn er enkele belangrijke verschillen in betekenis en werking die ze uniek maken. In deze blog verkennen we wat non-profit en not-for-profit organisaties zijn, hoe ze verschillen, en wat ze gemeenschappelijk hebben.

Wat Is Een Non-Profit?
Non-profit organisaties, ook bekend als non profit organisaties, zijn entiteiten die zijn opgericht om een maatschappelijk doel te dienen zonder de intentie om winst te verdelen onder hun eigenaren of aandeelhouders. Deze organisaties kunnen wel inkomsten genereren door verschillende activiteiten, maar deze inkomsten moeten primair gebruikt worden om hun missie te ondersteunen. De missie van non-profits is vaak breed en kan variëren van onderwijs en cultuur tot zorg en milieubescherming. Typische voorbeelden van non-profit organisaties zijn liefdadigheidsinstellingen die zich inzetten voor armoedebestrijding, ...
... musea die kunst en cultuur promoten, en scholen die educatie bieden.

Wat Is Een Not-For-Profit?
Not-for-profit organisaties lijken op non-profits in het niet nastreven van winst, maar ze zijn vaak opgericht voor specifieke, soms kortlopende activiteiten. Deze organisaties streven niet naar winstuitkering, maar alle gegenereerde inkomsten worden herinvesteerd in hun primaire activiteiten, die kunnen variëren van het organiseren van een sportevenement tot het onderhouden van een gemeenschapstuin. Sportclubs, hobbygroepen en lokale gemeenschapsgroepen zijn vaak georganiseerd als not-for-profit.

Non-Profit Versus Not-For-Profit: De Belangrijkste Verschillen
Hoewel non-profit en not-for-profit organisaties veel overeenkomsten hebben, zoals hun non-profitdoelstelling en afhankelijkheid van subsidies en donaties, zijn er enkele duidelijke verschillen:

Missies En Doelstellingen
Non-profits hebben vaak brede, langdurige missies gericht op grote maatschappelijke veranderingen of diensten, zoals het verbeteren van volksgezondheid of onderwijs. Not-for-profits kunnen zich richten op meer specifieke of seizoensgebonden activiteiten, zoals het organiseren van een jaarlijks muziekfestival of sporttoernooi.

Management En Organisatiestructuur
Non-profits vereisen vaak een formele, bureaucratische structuur met een bestuur en duidelijke rollen om consistentie en duurzaamheid in hun activiteiten te garanderen. Not-for-profits kunnen flexibeler zijn in hun organisatiestructuur, vaak afhankelijk van vrijwilligers en leden voor het beheer.

Rechtspersonen
Non-profits kunnen zich registreren als stichtingen, verenigingen of zelfs bedrijven die bepaalde wettelijke voordelen genieten, zoals belastingvrijstelling. Not-for-profits daarentegen kiezen vaak niet voor een formele juridische status die vergelijkbaar is met die van non-profits, wat hun wettelijke en fiscale situatie kan beïnvloeden.

Fiscale Gevolgen
Non-profits kunnen profiteren van uitgebreide fiscale voordelen, zoals vrijstellingen van inkomstenbelasting en de mogelijkheid voor donateurs om giften af te trekken van de belasting. Not-for-profits hebben soms beperktere fiscale voordelen, afhankelijk van hun juridische status en de aard van hun activiteiten.

Non-Profit Organisatie Voorbeelden
In Nederland zijn er diverse voorbeelden van non-profit organisaties die een breed scala aan diensten bieden:

Artsen zonder Grenzen (Médecins Sans Frontières Nederland): Een medische non-profit organisatie die noodhulp biedt in rampgebieden en conflictzones over de hele wereld.
Stichting Natuurmonumenten: Zet zich in voor de bescherming van natuur en landschap in Nederland door het beheren van ruim 100.000 hectare natuurgebied.
Not-For-Profit Voorbeelden
Not-for-profit organisaties in Nederland richten zich vaak op specifieke gemeenschappelijke activiteiten of evenementen:

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB): Hoewel het de officiële voetbalautoriteit in Nederland is, functioneert het als een not-for-profit, waarbij alle inkomsten terugvloeien naar de ontwikkeling van het voetbal in Nederland.
Scouting Nederland: Een organisatie die zich richt op jeugd- en buitenactiviteiten, biedt jongeren de kans om hun potentieel te verkennen en ontwikkelen in een teamverband.
Not-For-Profit Versus For-Profit Versus Non-Profit
In het landschap van organisatiestructuren is het cruciaal om de verschillen tussen not-for-profit, for-profit en non-profit te begrijpen. For-profit organisaties zijn commerciële bedrijven die winst maken voor hun eigenaars of aandeelhouders. In tegenstelling hiermee, streven zowel non-profit als not-for-profit organisaties geen winst na voor dergelijke uitkeringen; hun inkomsten worden hergebruikt voor hun missie of specifieke activiteiten.

Missie-gedreven: Beide zijn opgericht om de maatschappij te dienen, gericht op sociale, culturele, of ecologische doelen.
Afhankelijk van financiering: Ze vertrouwen op donaties, subsidies, en sponsoring om hun activiteiten te ondersteunen.
Vrijwilligerswerk: Vrijwilligers zijn cruciaal voor hun werking, vaak onmisbaar voor het uitvoeren van hun missies.
Positieve impact: Hun hoofddoel is het maken van een positieve impact op de gemeenschap, strevend naar verbetering van levenskwaliteit of het milieu.
Belastingvoordelen: Beide genieten vaak van fiscale voordelen die helpen meer middelen aan hun missies te wijden.
https://whydonate.com/nl/blog/non-profit-organisaties-vs-not-for-profit/

Total Views: 32Word Count: 677See All articles From Author

Add Comment

General Articles

1. Kokusai Express Moving
Author: Kokusai Express Moving

2. Experience Raised Living At 24k Espada Marunji-kasarsai Road Pune
Author: Armaan

3. Java Travel Guide: Itinerary Breakdown & Insider Tips
Author: Ava Mishra

4. Revolutionizing Agriculture: The Rise Of Drones In Farming
Author: peter main

5. How To Install A Primary Sump Pump
Author: Tom D'Agostino

6. The Basic Job Of Rubber Rollers In Current Industry
Author: Anar rub tech pvt.ltd.

7. Web Research Services
Author: evertechbpo

8. How To Write An Employment Reference Letter
Author: RPLforAustralia

9. Plots For Sale In Ansal Lucknow: Your Gateway To Ideal Real Estate Investments
Author: Abhay infratech

10. How Crypto Payment Gateways Are Connecting Defi With Real-world Transactions
Author: Rick Grimes

11. Mastering Dsa Preparation: Tips For Aspiring Developers
Author: HeyCoach

12. The Unrest Of Fiber Laser Cutting Machines: Precision, Efficiency, And Versatility
Author: Metweld

13. The Need For Consistent Chimney Sweeping And Inspections In Boulder
Author: CLEAN FOR ME (clean4me)

14. The Evolution Of Business Analytics Tools
Author: Sarika

15. Zenless Zone Zero Boost And The Challenge Of The Fps Cap
Author: oliviaharper

Login To Account
Login Email:
Password:
Forgot Password?
New User?
Sign Up Newsletter
Email Address: